On November 19th, students in class nine had the opportunity to make a very beloved British meal–fish and chip.! I, the American teaching assistant, was very excited to be included in such a memorable lesson. Students met in the school kitchen and we read the recipe in English, translating any unfamiliar words or phrases into German. Then, we split up into four teams and all tried our hands at the British specialty. I was lucky enough to be on everyone’s team, as I walked around and assisted in English. Students learned about different items in the kitchen (like cooking tray and whisk), cooking verbs and nouns (like peeling and frying), and practical cooking tips (like how to know when oil is hot enough to fry food). After students had fried their fish and put their french fries in the oven, the students and I got to try their creations! In the end, we had some fish that looked better than others, and maybe a few burnt fries, but overall I was very impressed with the students’ cooking and their teamwork! Some of the students helped set the table and made lemonade, and then we all sat down to eat together. It was a wonderful hands-on English lesson! I would like to thank Frau Neunzig and Frau — for such a great afternoon.

Wer jemals in Großbritannien war, hat mindestens einmal Fish and Chips gegessen. Ob man es eingewickelt in Zeitungspapier an einem Food Truck oder in einem Restaurant, garniert mit einer Scheibe Zitrone und Erbsen bevorzugt, man kommt um dieses britische Nationalgericht nicht herum. Die englische Zeitung National Independence bezeichnet es als typischer für England als die Queen oder die Beatles. Das Gericht geht zurück auf spanische Einwanderer, die die Idee Fisch zu frittieren, statt ihn zu kochen, auf die Insel brachten. 1860 eröffnete der erste Fisch and Chips Shop in England. Insbesondere bei der ärmeren Bevölkerung und Arbeiterklasse war das Gericht beliebt, weil es billig und sättigend war. Mittlerweile servieren es die besten Restaurants im Land mit Erbsenstampf und Currysauce. Die Pommes werden traditionell mit Essig gegessen.
Dies und vieles mehr erfuhren die Schüler und Schülerinnen der Klasse 9 in dem Projekt „Fish and Chips with Nichols“. Was in der Englischstunde am Vormittag theoretisch in Form von Texten, Wordwebs und Bildern erarbeitet und vorbereitet worden war, konnte nachmittags im Fach Soziales anhand eines originalen Rezepts angewendet werden. Frau Schöndorfer und unsere Sprachassistentin Lorelei Nichols erklärten bilingual Zutaten, Vorgehensweise und die englischen Bezeichnungen der Küchengeräte. Anschließend bereitete die Klasse 9 originalgetreu das englische Gericht zu. Dann ging es zu Tisch: Enjoy your meal!
Thank you for the wonderful cooking lesson, Mrs Schöndorfer and Mrs Nichols!
(Gertraud Neunzig)